вторник, 15 октомври 2013 г.

Юфка с шунка

Здравейте мили приятели,днес ще ви представя рецепта за Юфка с шунка.
Ако искате бърз,засищащ и вкусен обяд или вечеря ,опитайте това пикантно ястие.Лично аз се замислих,че от близо 10 години аз не съм хапвала юфка,бързо се разрових в моята любима кутия  с рецепти и си я изнамерих.Припомних си детството и реших да я споделя с вас :)Надявам се да ви донесе незабравимия вкус на детството с няколко подобрения естествено :)
Необходимите продукти,които ще видите са достатъчни за 4 порции.
Ето нужните продукти:
1 глава лук 
300 гр. шунка 
 400 гр. юфка ( равнява се на 2 пакета от тази,която ще видите)
Сол (моята любима и предпочитана розова хималайска сол,много по-безвредна е от бялата и значително повече е по-полезна за организма ни )
20 гр. масло 
100 мл. зеленчуков бульон (от 1/2 кубче )
200 мл. прясна сметана (предпочитам, лично аз на My day Cremio )
1 к.л. червен пипер 
1 к.л. лют червен пипер 


Обелваме лука и го нарязваме на малки кубчета.Нарязваме и шунката на ситни кубчета .

 
Кипваме обилно количество вода ,която е подсолена и сваряваме в нея юфката,като внимаваме да не я разварим.Варим я за не повече от 6-7 минути,като честичко я разбърквате ,защото залепва за дъното на тенджерата,дори за жалост и да е тефлонова .
През това време на другия котлон загряваме тиган и слагаме в него маслото като капваме няколко капки олио,за да не загори маслото ,това вече съм ви го обяснявала.В тигана задушаваме лука,като от време на време го разбъркваме ,за да се разпределя равномерно навсякъде топлината.


След като се задуши лука добавяме и шунката и запържваме за около 3-4 минути.
Добавяме 100 милилитра зеленчуков бульон ,готварската сметана,червения пипер.Поръсваме със сол ,може да добавим и черен пипер за повече пикантност и бъркаме докато всичко стане на крем.Бъркаме постоянно ,за да не загори сметаната ,защото е доста лесно да се случи ,понеже сметаната е много нежна и капризна при готвене.
След като вече е готова юфката я оцеждаме много хубаво в гевгир.
Прехвърляме я при шунковия сос и объркваме хубаво.
Поставяме в чиния и поръсваме с лютия червен пипер,но внимаваме да не стане прекалено люто ,като се съобразяваме с вкуса на хората,които ще консумират ястието.
                                                                    BON APPETIT





 


 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design