Как сте в това ужасно и мрачно време ?
Подозирам че няма да откажете една вкусна и сгряваща душата супа , която пък от своя страна освен ароматна е и пълна с витамини , които по това време на годината малко или много липсват :)
Каквото и да си говорим - една топла супа е прекрасно съкровище в това време :)
Валя сняг . Беше красиво . После този сняг се превърна в ужасен лед , а накрая в мръсна киша . Затова нека да си доставим малко удоволствие в мрачния ден :)
Нека да преминем към супата и малко въведения за целината . Изключително полезна , но забравяна за жалост и рядко използвана.Целината има редица полезни свойства за здравето , поради които си струва да я ползваме по-често при приготвянето на ястията ни .
Целината е от семейството на магданоза и копъра . На височина достига до 40 см . Бялата целина се отглежда на по-сенчести места , защото пряката слънчева светлина не и понася.
Целината има изключително височко съдържание на витамин А, а стъблата и са с високо съдържание на групата на витамин В - В1, В2, В6 , както и на витамин С , калий , фолиева киселина ,калций , магнезий, фосфор ,натрий и незаменими аминокиселини .Събрала е в себе си цяла палитра от полезни и хранителни вещества .
Тази супа е много лесна и вкусна .Време за готвене 50 минути за всичко :)
Продуктите които са ви необходими за приготвянето и са :
около 350 гр стъбла на целина ( аз сложих повечко )
500 гр. картофи от разваряващ се сорт
1 голяма глава лук
20 гр. масло
сол
черен пипер
индийско орехче
750 мл. зеленчуков бульон ( 2 кубчета )
150 мл. готварска сметана
лимонов сок
И така започваме ;)
Изчистваме , измиваме и нарязваме на средно едри парчета стеблата на целината .
Обелваме , измиваме и нарязваме картофите.Обелваме и нарязваме лука .Може да си отделите листа от целината за украса.
В маслото с малко олио задушаваме лука до прозрачно . Добавяме картофите и целината и бъркаме около 2-3 минути .Подправяме със сол , черния пипер и индйиското орехче ( внимавайте да не прекалите с него , както знаете и съм казвала е доста силно ) .
Заливаме с бульона и варим около 20-25 минути докато омекнат зеленчуците .
Ах , колко е хубаво да къкри и да ухае на приятно вкъщи :)
Може да добавите и листа целина за украса .
Аз добавих кротони .
Ами това е от мен . Да ви е сладко .
BON APPETIT
0 коментара:
Публикуване на коментар