четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Ригатони Арабиата

Здравейте приятели.Отново се връщам към любимите ми ястия,а именно тези които произлизат от невероятната и прекрасна Италия.
Обожавам тази страна и като култура ,и като природа,и като нация,а да не говорим за невероятните им ястия.В това отношение италианците нямат равни особено,когато говорим за паста,която също обожавам както вече сте забелязали,че наблягам на рецепти от този вид.
Днес ще ви представя това характерно за Италия ястие ,което с многото си зеленчуци и чилито има огнен вкус.
Това е типична рецепта за средиземноморието.
Там готвачите изключително наблягат на ястия със зехтин,който предпазва от болести на сърцето и стимулира кръвообръщението ни ,така че зехтинът сам по себе си освен ,че е вкусен е и доста полезен.
Необходимите продукти за това неописуемо вкусно ястие са следните:
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
1 голям морков
2 с.л. зехтин
малко смляно чили
2 консерви с белени домати
400 грама Ригатони (къси макарони)
сол
босилек (може пресен ,който е за предпочитане,но става и със сушен)
сушена мащерка
черен пипер
настърган Пармезан






Изчистваме и нарязваме на кубчета лука и чесъна.Измиваме и почистваме моркова и чушката и също ги режем на кубчета.



Задушаваме лука и чесъна в зехтин няколко минути , след което добавяме и останалите зеленчуци.




През това време като едни видни майстори готвачи сме сложили на котлона до нас и водата за Ригатоните,която е обилно посолена.




 Доматите от консервата ги намачкваме с ръце,защото са достатъчно меки ,за да стане и така без да се налага да ги режем,понеже те просто се разпадат.
Задушените зеленчуци ги поръсваме с чилито.Количеството си зависи от вашите предпочитания,за мен колкото по-люто толкова по-добре.Както казва моя любим приятел Мечо Пух-колкото повече толкова повече,нещо такова беше :) ,но да не се отплесваме от готвенето на тази страхотна рецепта.


Към зеленчуците добавяме освен чилито и солта и черния пипер.Овкусяваме и с мащерката и босилека. Също така добавяме и доматите,като максимално намаляваме котлона и оставяме добре да заври.Щом поври на тих огън поне 5-6 минути и соса е поел от всички аромати може да си позволим да засилим котлона и бъркаме от време на време докато започне да се сгъстява.Щом остане празна следа ,когато направите черта по тигана с бъркалката значи соса е готов.
Ригатоните ги варим според указанията на опаковката,което е някъде средно между 13 и 15 минути ,но не трябва да са преварени.

Поставяме по порцийка в чиния , в центъра сипваме от великолепния и ароматен сос и наръсваме с Пармезана.

Ами то не остана друго освен да ви кажа наздраве и BON APPETIT





 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design