събота, 26 октомври 2013 г.

Ориз с гъби и чушки

Здравейте скъпи приятели,днешното ястие е едно от трите обещани през седмицата,които ви показах на снимки.
Днес това е Ориз с гъби и чушки .
Печената червена чушка в ястието придава цвят.Тя може да бъде и една чудесна гарнитура към пилешкото месо или рибата.
За разлика от дивите гъби,култивираните печурки не съдържат отровните кадмий и живак.
Ястието е вегетарианско.
Ето и необходимите продукти за ястието,което е толкова подходящо за този сезон.
200 грама дългозърнест ориз
 400 милилитра пилешки бульон (от 1 кубче)
2-3 червени чушки нарязани на ивички

 
40 грама масло

  150-200 грама печурки
2-3 скилидки чесън

1/2 к.л. сушен риган 
сол,черен пипер


 Слагаме ориза в студена вода,където сме разтворили и пилешкия бульон,но слагаме само половината другата ще ни е необходима при запичането на ястието.Захлупваме и варим на много слаб огън около 20 минути ,докато ориза поеме течността.
Изчистваме и нарязваме на ситно гъбите,както и чесъна.

В голям тиган разтапяме маслото с 2-3 капки олио,и изпържваме гъбите и чесъна.Бъркаме всичко постоянно докато омекнат гъбите,след което ги посоляваме.Подправяме с ригана и черния пипер.Добавяме и чушките и бъркаме няколко минути.Смесваме ориза с гъбите,чесъна и чушките.Прехвърляме ги в тавичка за печена и ги заливаме с останалия бульон.


Слагаме да се пече в не загрята фурна на 200 градуса.
След като изври бульона ястието вече е готово.
                                                                   BON APPETIT

 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design