Днес не ми е настроено да пиша за рецепти , но пък ме хвана музата да се поинтересувам и да ви дам малко повече информация за толкова популярния напоследък Кайенски пипер.
Тази подправка е вид лют червен пипер . Води се като една от най-лютивите в света .
С гордост носи името си въз основа на чили чушлета които растат по поречието на река Кайен .Тя се намира във Френска Гвиана .
Както казах тази подправка се води "червен пипер " , но доста често може да я открием под формата на прашец в смес с други подправки - чесън, мащерка, карамфил, ароматен пипер, кимион и дори прах от сушен лук.
До този момент едни от най-големите производители на тази подправка са : Бразилия , Калифорния , Колумбия , Западна Африка , Мексико , Гвиана , Индия , Виетнам и Китай .
Родината на Кайенския пипер е тропическа Америка .Когато Колумб и неговата свита се отправят на експедиция към Западна Индия те биват сред първите европейци , които се запознават с тази подправка .
Как можем да прилагаме тази подправка в кухнята ни :
Този пипер придава острота и специфичен вкус на нашите ястия .Също се използва в прашеца чили , топената сол , екзотични подправки като моле негро , бербере . Също така понякога и в кърито.
Кайиенския пипер се съчетава прекрасно със супи - местни и рибни . Леща и грах .Консерви с домати , деликатеси и маринованата риба .
Прекрасен е в блюдата на южните кухни , печено месо , телешко , свинско , зеленчуци и да не забравяме за легендарния сос Табаско .
Тази прекрасна подправка е едни неизменен спътник с италианската и мексиканската кухня . Разбира се индийската , а също така и в карибската кухня .
В България фирма Kotanyi (Котани) се е погрижила да имаме този продукт на пазара ни .
Благодарение на нея ние можем да се радваме на тази страхотна подправка , която набира все повече популярност напоследък .
Тази фирма е с утвърдени позиции на нашия пазар и ние спокойно можем да и се доверим за прекрасните подправки , които ни предоставя .
Надявам се тази кратичка статия за Кайенския пипер да ви е била интересна и да сте се разходили заедно с мен през тези страхотни страни , произвеждащи тази прекрасна подправка , предоставена ни с любезното съдействие на фирма Котани .
Прекрасен ден и да не забравяме BON APPETIT
0 коментара:
Публикуване на коментар