четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Ригатони Арабиата

Здравейте приятели.Отново се връщам към любимите ми ястия,а именно тези които произлизат от невероятната и прекрасна Италия.
Обожавам тази страна и като култура ,и като природа,и като нация,а да не говорим за невероятните им ястия.В това отношение италианците нямат равни особено,когато говорим за паста,която също обожавам както вече сте забелязали,че наблягам на рецепти от този вид.
Днес ще ви представя това характерно за Италия ястие ,което с многото си зеленчуци и чилито има огнен вкус.
Това е типична рецепта за средиземноморието.
Там готвачите изключително наблягат на ястия със зехтин,който предпазва от болести на сърцето и стимулира кръвообръщението ни ,така че зехтинът сам по себе си освен ,че е вкусен е и доста полезен.
Необходимите продукти за това неописуемо вкусно ястие са следните:
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
1 голям морков
2 с.л. зехтин
малко смляно чили
2 консерви с белени домати
400 грама Ригатони (къси макарони)
сол
босилек (може пресен ,който е за предпочитане,но става и със сушен)
сушена мащерка
черен пипер
настърган Пармезан






Изчистваме и нарязваме на кубчета лука и чесъна.Измиваме и почистваме моркова и чушката и също ги режем на кубчета.



Задушаваме лука и чесъна в зехтин няколко минути , след което добавяме и останалите зеленчуци.




През това време като едни видни майстори готвачи сме сложили на котлона до нас и водата за Ригатоните,която е обилно посолена.




 Доматите от консервата ги намачкваме с ръце,защото са достатъчно меки ,за да стане и така без да се налага да ги режем,понеже те просто се разпадат.
Задушените зеленчуци ги поръсваме с чилито.Количеството си зависи от вашите предпочитания,за мен колкото по-люто толкова по-добре.Както казва моя любим приятел Мечо Пух-колкото повече толкова повече,нещо такова беше :) ,но да не се отплесваме от готвенето на тази страхотна рецепта.


Към зеленчуците добавяме освен чилито и солта и черния пипер.Овкусяваме и с мащерката и босилека. Също така добавяме и доматите,като максимално намаляваме котлона и оставяме добре да заври.Щом поври на тих огън поне 5-6 минути и соса е поел от всички аромати може да си позволим да засилим котлона и бъркаме от време на време докато започне да се сгъстява.Щом остане празна следа ,когато направите черта по тигана с бъркалката значи соса е готов.
Ригатоните ги варим според указанията на опаковката,което е някъде средно между 13 и 15 минути ,но не трябва да са преварени.

Поставяме по порцийка в чиния , в центъра сипваме от великолепния и ароматен сос и наръсваме с Пармезана.

Ами то не остана друго освен да ви кажа наздраве и BON APPETIT





 

Картофени погачки

На вашето внимание ви представям Картофени погачки.
Това е едно евтино и вкусно ястие ,което може да бъде поднесено както като гарнитура,така и като основно ястие .

В оригинал тази рецепта се приготвя със сланина.Аз замених сланината с шунка,но който предпочита може изцяло да премахне месото,така става още по-ниско калорично :)
Ето и необходимите продукти:
1 кг картофи
100 грама сланина,шунка
1 с.л. олио
1 консерва варена царевица
100 грама бяло брашно
1 яйце
2-3 скилидки чесън


 сол,черен пипер

 
настъргано индийско орехче
60 гр. разтопено масло

Измиваме и обелваме картофите,режем ги на кубчета и ги слагаме да се сварят за картофено пюре.
През това време нарязваме на ситни кубчета шунката.Изпържваме я до златисто в тиган и я оставяме да се отцеди.

 
  Скилидките чесън пресоваме с преса за чесън.

 Оцеждаме картофите и ги правим на пюре с пресата за картофи.
 Добавяме 2/3 от брашното и яйцето и омесваме меко тесто.Подправяме със сол,черен пипер,индийско орехче.Ако тестото стане прекалено меко ,добавяме и останалото брашно.
Към тестото добавяме чесъна,шунката и омесваме.
 С ръце оформяме кюфтенца и в тиган с маслото и малко олио ги пържим.
Внимавайте доста пръска.
Всяка извадена погачка изцеждайте на кухненска хартия,защото поемат много мазнина.



 Накрая може да ги поднесете сервирани с http://vskusnotiikitenav.blogspot.com/2013/08/blog-post_4563.html     Питки със зелени подправки и лют сос.
 


                                               BON APPETIT

Огретен от картофи по френски

Здравейте приятели.С огромно закъснение и много извинение ви представям една оригинална френска рецепта.Това е едно изключително вкусно ястие от картофи,което направо се топи в устата.Едно прекрасно преимущество на ястието,е че то съдържа изключително малко мазнини и затова не се пълнее от него.

Млякото и сиренето Пармезан правят тази нискомаслена картофена гозба пухкава като крем.Ястието е вегетарианско.
                                          
   
                                                   Огретен от картофи по френски
Необходимите продукти са следните:
2 скилидки чесън 
2 глави лук
4 с.л. зехтин
1 ч.л. сушена мащерка
2.с.л. брашно
500 мл. прясно мляко
250 мл. вода
настъргано индийско орехче
сол,черен пипер
100 гр. настърган Ементал или Пармезан
мазнина за тавичката за печене







Предварително загряваме фурната на 220 градуса.Изчистваме чесъна и лука ,който е нарязан на едро и ги запържваме в тигана до златисто.Картофите ги белим и режем на кръгчета.






 Когато лука и чесъна са готови ги наръсваме с брашното и разбъркваме,постепенно добавяме водата и прясното мляко.Сгъстяваме на котлона за около 5 минути като бъркаме постоянно.
Подправяме с индийското орехче,солта и черния пипер.


 Намазняваме тавата с масло или зехтин.
Намазваме със соса и нареждаме един ред картофи и продължаваме да редуваме сос картофи докато завършим отново със сос.


 Наръсваме с Пармезан или Ементал и печем около 40 мин. Като преди това обвиваме тавата с фолио за печене.За фурни на газ 2-3 степен.След като е готово запичаме за 10 минути без фолиото.




                                                                          BON APPETIT
Ето и малко полезна информация за индийското орехче и картофите.
Индийското орехче е плод на дървото индийски орех.С големината на кайсия е.Ароматът на индийското орехче е най-силен когато е прясно настърган
Картофите ги съхраняваме на сухо,тъмно и прохладно място-не в хладилника ,защото там те ще придобият сладникав и неприятен вкус.  
 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design