Днес е неделя и затова реших да публикувам точно тази рецепта,защото името й съвпада с този така лежерен почивен ден.
Неделни земели
Приготвят се бързо и лесно.Няма месене.Тук се намесва добрия ми приятел -миксера.
Прясно изпечените хрупкави пшенични или царевични земели нямат равни на себе си.
Според мен хлябът и земелите трябва да бъдат на трапезата ни всеки ден-най-добре е разбира се да са приготвени от пълнозърнесто брашно,тъй като то съдържа важни хранителни вещества.
Необходими са ни следните продукти:
400 гр. обикновено брашно
100 гр. фино царевични брашно
1 пакетче мая на прах
1 с.л. захар
1 щипка сол
малко настъргана лимонова кора
1 яйце
250 мл прясно мляко
120 мл вода
40 грама масло
И още-
брашно за оформянето
кухненска хартия за печене
2 с.л. течна сметана за намазване на хленчетата
сусам за наръсване
Смесваме бялото брашно с царевичното ,захарта и маята.Добавяме солта,лимоновата кора и яйцето.Разтопяваме маслото.Добавяме млякото и водата.Всичко това го смесваме за тестото.
Месим тестото с миксера за около 5-6 минути -докато започнат да се появяват мехурчета и да се отделя от стените на съда.
Да поясня в началото за 1-2 минути бъркаме с бъркалките за крем ,след това със спираловидните бъркалки за тесто.!!!
Покриваме тестото с една кърпа и го оставяме да си почине за около час на стайна температура за около час,докато удвои обема си .
Премесваме отново готовото тесто върху набрашнена повърхност ,оформяме саламче ,за да нарежем и оформим земелите.
Правим ги на топчици и ги нареждаме в тавата ,която е застлана с хартията за печене.Оставяме ги за още 15 минути да довтасат .
Намазваме ги с течната сметана и поръсваме със сусама.Слагаме ги в студена фурна и я пускаме на температура от 180 градуса ( за фурни с газ 2-3 степен) и печем за около 45 минути.
И уаууууууу имаме си домашно изпечени ,топли,ароматни и хрупкави земели.
BON APPETIT
2 коментара:
vkusotiiiiii
Страшно се радвам, че ви харесват :)
Публикуване на коментар