Днес ще ви покажа как се правят прочутите 'Казанлъшки понички'.
Преди да започнем готвенето искам да ви запозная с мястото където се намирам.
Това е едно старо възрожденско градче, намерило своето място ,сгушено в полите на Родопите.
Говоря за град Брацигово.Снимки от него сега няма да качвам, но ще ви покажа малка част от красотата в градината ми, с която съм обградена.Около мен цари спокойствие, красота и духа на миналото сливайки се плавно с днешното забързано
ежедневие.Тук когато в 12.00ч. зави сирената се сля с биещата камбана, която също отбеляза днешния ден.Ударите на камбаната идват от дай-високата църква в Европа, която пък по стечение на съдбата е точно до моята къща във вечния град Брацигово.Тук сякаш бягам от всички и всичко.Тъй като съм в отпуска , естествено веднага избягах от големия град и потънах в спокойствието на това магическо място.
Започвам след тази красота с рецептата за поничките.
Тук разбира се нямам удобствата на уредите за готвене с които съм свикнала, но както много пъти съм казвала, че има ли желание за готвене се намира и начин.
Необходими са ни :
1ч.л. захар
500мл. вода
100мл. олио
600гр. брашно
1/2 кубче жива мая
Щипка сол
Разтваряме маята в хладка вода със захарта.
С водата, солта, брашното и маята замесваме меко тесто, което оставяме да втаса.
Със снимката не правя реклама на бира, а просто нямам по- удачно съдче за измерване.
След като вече е втасало тестото (виждате и разликата от началото и сега) с 2 чаши с различен диаметър правим формички за понички.Преди това го разточваме на повърхност,покрита с брашно разбира се.
Доста големи дупчици ми станаха, но с наличните средства мога само това да сътворя.
Силно сгорещяваме олиото и пържим до златисто от двете страни.Тук на снимката виждате малко парче тесто в олиото,така може да проверите дали се е загряло достатъчно,за да почнете с пърженето.
Поднасяме ги топли .
Аз избрах те да бъдат съчетани с домашно сладко от ягоди.
Понеже сме само аз и мъжа ми, колкото и да се мъчихме , тестото ни дойде в повече, затова с останалото наплавих мекици за закуска.
Ако нещо не е наред с публикацията, се извинявам предварително, но технологиите тук се ограничават само до таблета ми и ми е дооооста трудно да работя така.
Приятно похапване и BON APPETIT.
0 коментара:
Публикуване на коментар