вторник, 24 юни 2014 г.

Пиле 'Паприка'

Здравейте, мили приятели :)
Надявам се всички сте добре след тези проливни дъждове,и слава Богу най-после слънцето изгря :)
В това хубаво време искам да ви представя стара рецепта,правена от нашите баби.Казва се пиле 'Паприка'.
Разбира се рецептата е с цяло пиле,но аз ще ви покажа само с пилешки бутчета,защото количеството наистина идва доста дори само с 2 бутчета.
Става много вкусно,защото самите продукти освен бутчетата се печат на скара и ястието придобиван един вълшебен аромат........
Нужни са ни:
2 пилешки бутчета
4 червени чушки
2 домата и 2-3 люти чушлета (зависи колко люто обичате,аз малко прекалих,като се оказа,че чушлетата са доооста люти дори и за мен като се има предвид,че аз ям много люто.....това е друга тема обаче :) )
3-4 скилидки чесън








 Бутчетата ги измивате и ако са големи ги разделяте на 3 части всяко,ако не на по 2.Слагате да печете зеленчуците,а пиленцето вече готово,го мятате в нагорещен тиган или нещо дълбоко,за да не пръска и пържите хубаво до златисто от всяка страна.
Имайте предвид,че на пилето само това ще му е готвенето,затова го изпържете наистина добре,за да не остане сурово,въпреки че на пилето му трябва малко,то на бутчето месото иска малко повече време за обработка.
Пърженето става като първо пържите от страната на кожата и не бъркате или движите нищо,за да не се разпадне кожата,която при поставянето в тигана ще залепне докато не се изпържи.





След като изпечете зеленчуците,ги оставяте да се задушат.
През това време,правите на пастет скилидките чесън с 1 с.л. зехтин и сол в хаванчето.Няма да смачквате с преса,все пак да спазваме традициите :)






 Обелваме задушените зеленчуци и ги накъсваме като гледаме да не падат много,много семки.Поставяме ги в съд,в който ще поднесем ястието.
С уреда за пюриране на картофи
намачкваме зеленчуците,смесени вече с чесъна,който сме обработили .

Пилето връщаме да се сгрее хубаво отново в тигана и го смесваме със зеленчуците.Загряваме го отново,защото чесъна се готви доста бързо при допир с него горещо,тоест в случая това е пилето,защото зеленчуците не са достатъчно горещи за тази цел.Разбъркваме всичко и сме готови да похапнем.
Забравих да добавя,че може да сложите и малко черен пипер по желание,но внимавайте заради лютите чушки да не прекалите.
Ами....какво да ви пожелая ,освен да се върнете в детството с тази рецепта и да си припомните всичко хубаво от отминалите безгрижни дни :)
                                                      BON APPETIT












 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design