При варенето на зеленчуци трябва обезателно да следим състоянието им.При варене структурата на зеленчуците се разпада и организмът оползотворява ценните им вещества.
Различните видове зеленчуци се варят по различен начин;не можем да варим картофите така,както крехкия сладък грах или розичките на броколито.
Варене в обилна вода:меките зеленчуци ,като броколито например,се варят в съд,пълен с много вода,за да не се разпада структурата им.
Задушаване в малко вода:така ще се запазят ценните хранителни вещества на нарязаните на дребно кореноплодни.
Бланширането става по следния начин:различните зелени зеленчуци пускаме в голяма тенджера с вряща вода ,кипваме ги за 2-3 минути и после хшоково ги пускаме в леденостудена вода с лед,за да запазят цвета си и да спрат процеса на варене.
С капак или без капак да варим зеленчуците?
Ако искаме да пестим енергия,би трябвало да готвим винаги под капак.За зеленчуци като картофите
По време на варене обаче често се образуват химически съединения,които са вредни за здравето и трябва да се отделят с парата.Затова фасулът трябва да се вари винаги БЕЗ КАПАК-по време на варенето се образува циановодород,който се разтваря в парата и може да се отдели само при нипокрита тенджера.
Надявам се получихте нова и полезна информация.ЦЕЛУВКИ и BON APPETIT
0 коментара:
Публикуване на коментар