Здравейте прекрасни мои приятели.
Трудно ми е да започна самата рецепта,защото бях ви я обещала преди мнооого време.
Знаете обаче ,че живота си поднася изненади и ако си си направил планове за нещо,то много лесно биват променени.
Както знаете ,не обичам да ви занимавам с личния си живот,затова просто ще премина към рецептата :)
Ще ви трябват :
500 гр. чушки ( зелени,жълти и червени...или само зелени и червени)
2 средно големи домата
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
провансалски подправки или ( прясна мащерка,розмарин и риган)
зехтин
зеленчуков бульон
сол,черен пипер,малко чили (по желание)
4 яйца.
Като заговорихме за яйцата бих искала да ви кажа как да познаете дали те са пресни .В тъпата част на яйцата съществува въздушен мехур-той е толкова по-голям ,колкото по-старо е яйцето.
Ако в чаша вода пуснем съвсем прясно яйце ,то ще потъне.Яйцата на 2-3 седмици седят с тъпия си връх нагоре във водата.Ако яйцето обаче плува на повърхността на водата,значи е поне на 5-6 седмици и не бива да се използва.
Когато приготвяме яйца на очи препоръчвам да ги счупвате едно по едно в отделни купички,ако не сте сигурно колко пресни са те.След като видите ,че яйцата са наред ги слагате в тигана .
Ето и продуктите :
На доматите правите разрез Х и във вряща вода ги попарвате за 1-2 минути ,а след това ги шокирате под студена вода или в купа с лед.
Обелвате доматите и ги нарязваме.
Чушките ги разрязваме на половина,изчистваме ги от семките и ги режем на ивички.
Режем лука и чесъна на ситно .
В голям тиган задушаваме хубаво лука и чесъна.
Разтваряте в една купичка около 200-300 мл. вода заедно с бульона.
В тигана добавяме чушките,доматите,малко зехтин,бульона и подправките.Оставяме бульона да изври.
Добавяте и подправките.
Щом бульона изври правим 4 ямки с лъжица и добавяме яйцата,като ги похлупваме с капак,за да може да се сготвят хубаво :)
BON APPETIT
П.С.Това че толкова време ме нямаше ,не означава ,че не съм си мислела за вас,постарала съм се да ви зарадвам с доста рецепти . :) Обичам ви скъпи мои приятели.
неделя, 21 юни 2015 г.
Зеленчуци с яйца на очи
Етикети:вкуснотии,ястия,рецепти,подправки
домати с клончета,
жълти чушки,
зелени чушки,
червени чушки,
яйца на очи
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар