Здравейте, мили мои приятели.След дълго отсъствие ,което ми се наложи се завръщам при вас. :) Няма да се впускам в подробности ,защо ме нямаше толкова дълго време,знаете ,че в живота на човек настъпват и хубави и лоши моменти ,които просто не ми дадоха време да върша нещото което обичам най-много,а именно да готвя и да споделям това с вас ,но......всичко се нарежда лека полека :) и сега вече съм с вас .
Първо искам да ви се похваля ,че съм в нов апартамент,по-скоро квартира под наем и поради тази причина ще видите смяна в интериора на снимките,но това не е важно,важното е да ви харесват рецептите и да ги приготвяте с любов ,за да радвате хората около вас ,а и самите вас.Тъй като беше Великден ще ви покажа рецепта за курабии ,които по принцип са великденски ,но след като ги направих и опитах,се оказа ,че си стават за всеки ден и най-хубавото е,че стават много ,много бързо .
Нещата които ще ви бъдат нужни са :
Кухненска везна,точилка,формички са сладки -ако са коледни хубаво е да подберете някакви които са по-подходящи за този "пролетен " сезон ,въпреки,че според мен си е все още есен -зима....хартия за печене,сито за пресяване на брашното,миксер,четка за намазване и шпатула за бъркане
А продуктите които ви трябват са :
125 гр. захар
2 жълтъка
1 белтък
2-3 с.л. масло (разтопено)
кората на портокал или в моя случай концентрат от шишенце
стафиди
канела
200 гр. брашно
Концентрата от всякакви видове аромати може да намерите в Lidl ,марката е Belkake .Страхотни са и ми спестяват много нерви,когато нямам налична съставка,която трябва да предаде даден аромат на ястието .
Преди да започнете процеса на готвене накиснете стафидите в гореща вода.Количеството зависи от вас,но разбира се не прекалявайте ,за да може сместа да ги поеме.
Първо разбивате захарта с разтопеното масло до хубава жълта смес.
След това добавете настърганата портокалова кора или концентрата,като от него са нужни не повече от 5-6 капки,защото е много силен,а целта е само лек привкус на портокал,не да горчи :)
Добавете стафидите ,като ги изцедите и разбъркайте.
Пресейте канелата с брашното вътре до получаване на еднородно тесто,маслено е затова хубаво мачкайте,за да не се рони,понеже от топлината на ръцете ви маслото омеква още повече и става податливо на обработка.
Поставете го на леко набрашнена повърхност.Разточете го.Ако желаете да са хрупкави курабийките го разточете на тънко,ако искате да са по-меки го направете по-дебело .
С избраните от вас формички си направете фигурки,разбира се може да проявите въображение и да ги направите както вие пожелаете като ги оформите с нож.
Нареждате ги в тавата,която сте покрили с хартия за печене и ги печете до златисто на 180 градуса ,като фурната е загрята предварително .
Наредените за печене курабийки ги намажете с белтъка.
Това ще направи сладките много лъскави и ще спои тестото ,ако почне да ви се рони ;)
Пожелавам ви BON APPETIT и незабравими мигове с любимите хора докато похапвате от вкусните курабийки :)
вторник, 14 април 2015 г.
Курабийки
Етикети:вкуснотии,ястия,рецепти,подправки
белтък,
концентрат аромати,
курабийки,
четка за мазане,
Belkake
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар