понеделник, 16 януари 2017 г.

Содени питки със сирене ( бързи )

Здравейте , скъпи мои приятели . 
Толкова се вълнувам , че ще напиша една бърза рецепта , с която се надявам да сгрея дома ви ( от фурната ) и душата ви от това ,че са страшно вкусни , лесни и бързи .
Първо се надявам , че сте си изкарали празниците разкошно в компанията на любимите ви хора и сте се забавлявали много .
В това време , когато вън вали сняг и е толкова прекрасно ,  колкото и да нямам много време точно сега , на чаша ароматно кафе и поничка ще напиша бързо рецептата за Содени питки със сирене , които стават толкова бързо , че няма да разберете кога сте ги направили и също толкова бързо как са изчезнали от чинията :) 


 Продуктите които са ви необходими са малко и смятам , че ги имате дори и в момента . 
Затова ако още не сте измислили днешната вечеря ......
Това което ви е необходимо е :
1 ч. ч. кисело мляко ( почти 1 цяла кофичка кисело мляко , остават около 1-2 лъжици , така че ако искате сложете направо цялата кофичка )
2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. бяло сирене, натрошено (около 300 гр. )
1/2 ч. л. сода за хляб
щипка сол
10 г масло
зехтин или олио за намазване на тавата



Изсипвате брашното , което пресявате , за да може да влезне въздух и да станат по - пухкави питките .
 Към киселото мляко добавяте и содата и бъркате докато шупне . Прибавяте всички продукти в купата - солта , киселото мляко , сиренето .
Искам да ви кажа , че ако сиренето ви е солено няма нужда да слагате сол , за да не стане прекалено солено . 

 Много набързо омесвате тесто от всички продукти , няма да ви отнеме повече от 3-4 минути , за да стане гладка текстура . 


 Намазвате тавичка с олио или зехтин . Сложете малко мазнина и на ръцете си , за да не ви залепва тестото и си оформяте горе долу еднакви топки , за да се изпекат равномерно .
Докато правите топките пуснете фурната си на горен и долен реотан на 180 градуса . Хубаво е да бъде топла предварително . 


 С едно малко ножче , правите разрези - кръстовидни върху питките . В тях поставяте по малко парченце от маслото , за което ви казах в началото , то ще им предаде разкошен вкус и аромат . 






 Поставяте питките във фурната и ги печете докато станат златисти , което е около 20-30 минути в зависимост от фурната , защото всяка фурна пече индивидуално , дори и да е от една и съща марка и модел имат разлика в нагряването (колкото и да ми се струваше странно .... се оказа че така )
Накрая се насладете на тези превъзходни , пухкави , хрупкави , малки содени питки :)



 Пожелавам ви топла , уютна и спокойна нощ , а възможно най-скоро ще ви зарадвам с още нови и вкусни рецепти :)

                                                            BON APPETIT
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design