понеделник, 28 март 2016 г.

Засищащи зелени салати

Здравейте ,приятели.В началото когато започнах да пиша в блога бях започнала да ви давам малки съветчета относно хранителните продукти.Не съм го правела от ужасно много време,по-скоро от самото създаване на блога ,затова днес реших да ви дам полезни съвети за видовете Зелена салата .Все пак времето вече предразполага да похапваме вкусни такива :)
Съществуват много видове салати-от едноцветни с мек вкус ,до цветни с натрапчиво ухание.
Зелените салати не съдържат много калории-в 100г. има всичко на всичко 15-20 kcal.
Наред с витамините В1,В2,С,и А салатите са богати на калций,калий и натрий.
Сега ще ви запозная с няколко вида от тези зелени салати.
Започвам с Главестата салата "Батавиа" е преход между обикновената главеста салата и салата "Айсберг".Неутралният й вкус и формата напомнят главеста салата ,а хрупкавите листа и издръжливостта я родеят със салатата "Айсберг".Тъй като остава дълго време свежа и хрупкава ,можем да я приготвим и с по-тежки сосове, с прясна сметана или готварска сметана.Ето и как изглежда този вид салата:
 
 
Следващата салата за която ще поговоря е -Салатата "Дъбово листо" носи името си от формата и цвета.Това е един много чувствителен вид . Поради лекия й орехов вкус можем да я съчетаем с по-леки заливки и зеленчуци с не много натрапващ се вкус ( никога не се съчетава с лук и чушки!!!). Малко чесън подчертава добре вкуса й.
 
 
Салата  Римска салата маруля е истинска "салата за връзване",която още преди столетия са връзвали за краищата ,за да остане сърцевината й крехка и светла.Днес това не е необходимо благодарение на новите технологии за производството й.Нейните меки листа напомнят главестата салата,вкусът й обаче е по-натрапчив.
Подходящо е да бъде предложена със заливка от олио или зехтин и подправки .
 
 
Къдрава салата ендивия или катанга е роднина на цикорията ,затова и вкусът й е леко нагарчащ.Листата са леко накъдрени ,силно насечени или пък свити като криле.
За натрапчивия й вкус прилягат пикантен сос ( колкото и да ви звучи странно) със сланина,яйца и сардела.
Сарделата за тези които се чудя какво е вид селдова риба.Достига дължина до 26 см.
Разпространена е в Атлантическия океан и Средиземно море., в малки количества и в Черно море. 



Следващата прекрасна салата е Руколата.
Строго погледнато тази салата не се отнася към зелените салата,а по-скоро към зелето,колкото и отново да ви е странно.....
В последно време специфичният вкус на руколата става все по-популярен -особено прибавена към доматена или главеста салата,със сметанов сос или сос от различни подправки.


Последната салата е Полската(кълнова)салата,която е типична за есента и зимата.Колкото по-голямо е растението ,толкова по-силен е ароматът му .Полската салата ВИНАГИ трябва да се мие много грижливо,за да се отдели много добре полепналата по нея пръст.Подходящи за нея са заливката с лук ,яйца и отново сланина,както и сладкия салатен дресинг.
До тук съм с обяснението за някои от видовете зелени салати,които са много полезни и витаминозни.Нека да ви напомня за салатата от преди ,която бях правила - Зелена салата с млечен сос тук 

Сега малко ще поговоря за измиването на салатите.
Трябва да знаем няколко неща,за да запазим ценните им хранителни вещества.Отделяме листата на салатите и бързо ги изплакваме с чиста вода(солената или оцетена вода ще измие не само евентуалните насекоми ,но и хранителните вещества ).
Никога не бива да оставяме салатата да кисне във вода ,защото част от хранителните вещества се разтварят в нея.След това накъсваме листата и ги изсушаваме в центрофуга за салата или ги попиваме с чиста кърпа.Така приготвената салата слагаме в пластмасова кутия (хубаво е тази кутия да бъде от качествена пластмаса ,за да не отделя вредни вещества в храната ,която ще ядете.Освен пестициди и други вредни неща по храните в днешно време ,знаете че и пластмасата не е особено качествена винаги и може да съдържа доста врени за организма вещества). На студено тази салата може да издържи от 2 до 3 дни .  


Надявам се да бях полезна с тези съвети.Очаквайте още такива и не забравяйте
                                                                          BON APPETIT

 
 
 

вторник, 15 март 2016 г.

Домашни шницели

Здравейте ,приятели.
Явно си възвръщам формата и ми става едно такова хубавооо,когато пиша рецепти за вас,опитала съм ги предварително и знам ,че ще ви харесат :)
Мисля че все повече хора предпочитат да хапват домашна храна,ако може и почти изцяло те да са си я направи още по-добре.Всеки иска семейството му да получава най-доброто и качествено ,а то е такова ,когато е домашно,направено с любов и желание.
Вместо да взимате замразени полуготови шницели и само да ги пържите отгоре отгоре ,а след това да не ви е добре на стомаха,сега ще ви покажа хем бърза рецепта,хем всичко ще си направите сами без много цапане и отнемане на време.Вида им не е кой знае какво ,даже да не кажа никакъв,но за сметка на това вкуса е.......
Сега каймата,която си взех не съм си я правела,ако помните бях си правила и домашна,която стана много вкусна,ако имате време може и каймата да си направите ето линк към домашната кайма ,ако не помните как става тук  Вътре е и рецепта за лазанята,но в случая ви интересува каймата ,ако имате желание :)
Сега ето какво е нужно за нашите прекрасни шницели ;)

500 гр. кайма
3 броя яйца
2 ч.чаши брашно
1ч. чаша вода
мазнина за пърженето
подправките тук играят важна роля естествено и са следните - чубрица,черен пипер,червен пипер,сол,може подправка още каквато вие решите само е добре да се съчетава с останалите :)




  Омесваме абсолютно всички продукти ,като няма никакво значение в каква последователност ги слагаме .






 Омесваме много хубаво ,загряваме котлона ,а после и тигана с олиото за пържене .Сложете достатъчно количество олио ,за да може да се изпържат добре .

 С една супена лъжица загребваме с връх и поставяме в нагорещеното олио шницелчето.

 Може да го понатиснете малко с лъжицата,ако искате да е по-плоско.Гарантирам ви ,че стават толкова пухкави ,че няма да повярвате и ще изядете всиииичко :)
Така правим с цялата смес като след като наредите едната част поставяте върху тях кухненска хартия ,за да може да попие насъбралата се мазнина.Пържите на умерен котлон,защото доста лесно могат да загорят .



 Гарнитурата вече оставям на вашето въображение .Аз сложих горе долу вкусни домати ,кой знае от къде докарани в магазина,но като няма за момента откъде да си набавям градински и това е нещо :)

                                                          BON APPETIT
  

понеделник, 14 март 2016 г.

Тиква в масло със сушени плодеве и ябълки

Здравейте ,мили приятели.Най-накрая седнах ,за да мога след дълги месеци отсъствие да ви зарадвам,надявам се ,с прословутата и бавена рецепта за тиквата.
Оправдание няма за моето отсъствие,просто както бях казала някак си ми изчезна вдъхновението да пиша........Заемайки се наистина с ремонта на кухнята,подготовката за сватбата,радостта от готовия апартамент,промени на смените на работното място и като те завърти ежедневието и после еднообразието и се навлиза в един коловоз,в който се надявам никога да не попадам отново.Не бива работата да движи живота ни ,но смятам,че на всеки се е случвало малко или много в даден момент от живота му ...
Сега надявам се нещата вече си идват на мястото и много бих искала в един отделен пост да ви разведа малко из вечния и прекрасен Рим ,където се състоя моята сватба и да ви запозная с техните прекрасни и неописуемо вкусни ястия.
Сега обаче мисля да не ви занимавам с това нещо ,а направо да се впусна в това как в крайна сметка да си направите десерта :)
Необходимите продукти които са ви нужни са следните :
 тиква ( по възможност белена,защото е доста по-трудоемко да си я белите сами,а в крайна сметка щом я има изчистена,защо да не си спестим време )

 ябълки
 стафиди 
 орехи
 захар
 мед
 масло











 Ако забелязвате не ви казвам точни количества тук,защото зависи колко ще направите по ваш избор като количество.С двете ябълки ,които сложих станаха 2 много големи купички,които наистина наяждат и малко е трудно,колкото и вкусно да става да се изяде.Самите продукти засищат много.
При изчистената тиква най-хубавото е ,че няма какво да и се прави освен да я нарежете на кубчета :)





Изчиствате и ябълките от корите и семената  и режете и тях на кубчета.
Ако решите може да не махате корите на ябълките,аз лично ги оставих,но това е по ваше желание.





Разделяте малко пакетче масло на половина и го слагате с няколко капки олио ,както знаете,за да не загори маслото в тиган да се загрява.Щом е готово слагате вътре тиквата ,за да може да се изпари водата от нея и да се задуши.




След около 10 минути към тиквата се добавят и ябълките.Поръсвате със захар по ваш вкус,но имайте предвид ,че ще добавяте и мед ,затова не слагайте големи количества.Похлупете и с капак,за да може хубаво да се задушат. Бъркайте от време на време ,за да не залепнат за дъното на тигана,а и да е тефлонов не е приятно да има вкус на поизгоряло :)






Трябва хубаво да омекнат плодовете и вече сте готови ,за да си развихрите въображението за поднасянето.
Редувате плодовете с ядките (орехите) и сушените плодове.Най-накрая заливате отгоре с мед :)






 

Ами това е прословутия десерт.Наистина се надявам да ви хареса .
За себе си си пожелавам да не правя такива огромни времеви паузи както беше тази :)

Приятели мога само да ви кажа BON APPETIT

















 
 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design