четвъртък, 30 април 2015 г.

Пролетна приказка

Здравейте ,мили приятели.Този път няма да има рецепта ..... ще направя нещо малко по-различно,което не съм правила до сега . Този път ще ви разкажа една малка приказка ,в която попаднах на 26.04.2015г. - Пролетния панаир на занаятите в Пловдив.Надявам се тази приказка да ви хареса ....
    Поради това,че бях на работа през седмицата и нямах физическата възможност да посетя този панаир по-рано се озовах на него в последния му ден ,но все пак се насладих на всичко ,което хората на него творяха с ръцете си.Нещата които правеха ,бяха наследили от своите родители.Бях силно впечатлена колко много хора имаше,които бяха дошли ,за да се насладят на сръчността на хората и да си купят по нещичко за вкъщи или за подарък .
Този панаир беше като завръщане в миналото......грънчарство,правене на хляб на ръка(без сегашните машини и иновативни методи за по-бързо правене на хляба),ръчно направени и изрисувани коледни играчки....
Приказката започва ето така 

Разбира се една от главните ми цели беше да намеря Майстора пекар,за който вече ви писах и да взема автограф от него.Намирайки го ,хляба вече беше свършил,но за щастие съм го опитвала :) и мога да кажа,че е най-уникалното нещо което съм яла .Този хляб няма общо с масовия който ядем,за жалост на  мен няма и общо с хляба който аз правя......Взимайки книгата ,която Майстора пусна и ще бъде в няколко части,някак си се надявам някой ден да успея и аз така да мога да правя хляб,или поне малко да се доближава до неговия.Книгата ще е в няколко части,защото в първата част е основата на правенето на хляба,което разбира се си е важна част :) 






Разхождайки се попаднах на много прекрасни хора.Имаше семейство от Троян които правят прекрасна керамика за дома и сувенири. . Подариха ми изключително красиво бурканче за мед .


Фирмата на това семейство се казва Илиев ЕООД,произвеждат сувенирна и битова керамика,намират се в град Троян.Взех техни координати,може да ги намерите на www.iliev-eood.com 
След това попаднах на човек от Пловдив,който прави ръчно изработени коледни фигурки.
Този човек може да намерите в Стария град срещу Балабановата къща,където се намира ателието му .Тъй като най-любимия ми празник в годината е Коледа,май с думи не мога да ви опиша колко много се зарадвах на тези творения ,не само заради това,че са безкрайно красиви ,а и поради факта,че са направени с любов и все по - рядко се намират ръчно направени фигурки .

Разходката ми продължи разглеждайки още занаятчии- жена,която твори уникални шапки,малки деца ,които се учеха да творят неща от глина ,кожени изделия ,дърворезба и какво ли още не....






Надявам се моето малко разказче за изживяната ми приказка и връщането ми за  малко в миналото да ви хареса и да ви вдъхнови за нови неща и преживявания.
 Пожелавам ви един прекрасен ден и нови вдъхновения :)

 
 

вторник, 14 април 2015 г.

Курабийки

Здравейте, мили мои приятели.След дълго отсъствие ,което ми се наложи се завръщам при вас. :) Няма да се впускам в подробности ,защо ме нямаше толкова дълго време,знаете ,че в живота на човек настъпват и хубави и лоши моменти ,които просто не ми дадоха време да върша нещото което обичам най-много,а именно да готвя и да споделям това с вас ,но......всичко се нарежда лека полека :) и сега вече съм с вас .
Първо искам да ви се похваля ,че съм в нов апартамент,по-скоро квартира под наем и  поради тази причина ще видите смяна в интериора на  снимките,но това не е важно,важното е да ви харесват рецептите и да ги приготвяте с любов ,за да радвате хората около вас ,а и самите вас.Тъй като беше Великден ще ви покажа рецепта за курабии ,които по принцип са великденски ,но след като ги направих и опитах,се оказа ,че си стават за всеки ден и най-хубавото е,че стават много ,много бързо . 
Нещата които ще ви бъдат нужни са :
Кухненска везна,точилка,формички са сладки -ако са коледни хубаво е да подберете някакви които са по-подходящи за този "пролетен " сезон ,въпреки,че според мен си е все още есен -зима....хартия за печене,сито за пресяване на брашното,миксер,четка за намазване и шпатула за бъркане
А продуктите които ви трябват са :
125 гр. захар
2 жълтъка
1 белтък
2-3 с.л. масло (разтопено)
кората на портокал или в моя случай концентрат от шишенце 
стафиди 
канела 
200 гр. брашно










Концентрата от всякакви видове аромати може да намерите в Lidl ,марката е Belkake .Страхотни са и ми спестяват много нерви,когато нямам налична съставка,която трябва да предаде даден аромат на ястието .
 Преди да започнете процеса на готвене накиснете стафидите в гореща вода.Количеството зависи от вас,но разбира се не прекалявайте ,за да може сместа да ги поеме.
Първо разбивате захарта с разтопеното масло до хубава жълта смес.
 
 След това добавете настърганата портокалова кора или концентрата,като от него са нужни не повече от 5-6 капки,защото е много силен,а целта е само лек привкус на портокал,не да горчи :)
 Добавете стафидите ,като ги изцедите и разбъркайте.
Пресейте канелата с брашното вътре до получаване на еднородно тесто,маслено е затова хубаво мачкайте,за да не се рони,понеже от топлината на ръцете ви маслото омеква още повече и става податливо на обработка.
Поставете го на леко набрашнена повърхност.Разточете го.Ако желаете да са хрупкави курабийките го разточете на тънко,ако искате да са по-меки го направете по-дебело .





 С избраните от вас формички си направете фигурки,разбира се може да проявите въображение и да ги направите както вие пожелаете като ги оформите с нож.
Нареждате ги в тавата,която сте покрили с хартия за печене и ги печете до златисто на 180 градуса ,като фурната е загрята предварително .


 Наредените за печене курабийки ги намажете с белтъка.


 Това ще направи сладките много лъскави и ще спои тестото ,ако почне да ви се рони ;)
Пожелавам ви BON APPETIT  и незабравими мигове с любимите хора докато похапвате от вкусните курабийки :)
 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design