вторник, 26 август 2014 г.

Капучинова торта с банани

Здравейте , мили приятели.
       Дойде ред отново за нещо сладичко.Както е видно,много не се занимавам с направата на сладки неща,но мисля ,че е време това нещо да се промени,особено след като имам нова придобивка.
Както казах на страницата си във Фейсбук,в офиса ни имаше кулинарно състезание и наградата ми е невероятна книга изцяло за направата на сладки изделия,което си е знак,че трябва да се заема сериозно и в сферата на сладките неща :) 
Сега ще ви представя тортата с която спечелих тази уникална книга,за която много благодаря на всичките си колеги и шефове  :)
Ето тортата с която участвах в състезанието и наградата ми с  милата ми шефка :)

Започваме както обикновено с необходимите продукти :) 
3 яйца
8 с.л. захар
500 мл. сладкарска сметана
шоколад за готвене 
2 пакета маслени бисквити
50 гр. капучино на прах 
250 мл. прясно мляко 
2 банана
готварска хартия за печене






Нарязваме бананите на шайбички.
Загряваме прясното мляко и в него разтваряме капучиното.Може да добавим и малко нес кафе за по-наситен аромат и вкус.Топим бисквитите и ги нареждаме в тава,дали ще е кръгла или квадратна -вие избирате формата :)






Поливаме със супена лъжица по още малко от млякото с капучиното върху пласта бисквити,върху тях редим бананите.
 Върху бисквитите редим бабани.

Разбивате хубаво яйцата със захарта и постепенно добавяте много бавно сметаната и разбивате до твърдо.



Намазвате първия пласт от наредените бисквити и банани със сметаната .Така правите още веднъж или два пъти в зависимост дали искате тортата да е на 2 етажа или на 3 .Завършвате със сметана само най-отгоре-трябва да е доста богат пласт.

Оставяте тортата да стегне в хладилника.
През това време хубаво натрошавате половината от шоколада .Поставяте го в идеално суха купа,която е огнеупорна.
Разтапяте го или на водна баня като бъркате непрекъснато или поставяте половината от натрошения шоколад в микровълнова фурна,на която сте намалили градусите на половина.Леко го разтапяте във фурната и после добавяте другата част от него като отново непрекъснато бъркате ,за да получите гладка и еднородна текстура.
По желание може да добавите в него няколко капки есенция от ром или ванилия.

Върху хартия за печене може да си направите фигурки .Единия вариант е да сипете с една лъжица върху хартията и с вилица да си направите каквито форми искате ,другия е да излеете малко количество в пластмасови форми за коледни сладки.
Веднага след това слагате шоколада в хладилника най-малко за 2 часа ,за да стегне.
Вече стегналата торта и твърдия шоколад могат да се слеят според вашето въображение :)

 Може да изсипете една част от шоколада и върху самата торта освен,че ще и слагате и фигурки ;)
Отдайте се на въображението с тази торта мили мои и помнете,че най-голямата награда е празната чиния и щастливите усмивки на близките ви :)
Много ви целувам и да ви е сладко :
                                                                   BON APPETIT

 
 

вторник, 19 август 2014 г.

Свинско филе със зелени подправки

Юхуууууу,ето ме пак ,приятели.Бързо започвам с рецептата,защото пак се помотках с качването ,както обикновено:( Няма да изпадам в подробности ,защо съм толкова мотлива ,но си ми е леко в характера.Обаче ще кажа само ,че рецептата става невероятно вкусна ;)
Това е една невероятна провансалска рецепта.
Трябват ви около 800 грама свинско бон филе или по-скоро 2 броя парчета от по 400 гр.
сол,черен пипер
1/2 к.л. червен пипер 
магданоз,босилек и мащерка(пресни стръкове)
няколко листа салвия
5 с.л. галета
8 с.л. зехтин
1 глава лук
3 скилидки чесън
2с.л. лимонов сок
50 гр. масло
1к.л. настърган лимон 



Изрязваме ципите от месото,измиваме го със студена вода и подсушаваме.Овалваме хубаво от двете му страни със сол ,млян черен пипер и червен пипер.
Измиваме и подсушаваме прекрасните и ароматни подправки ,чиито аромат е ммммммммммммммм......
Махаме стъблата ,нарязваме на много ситно ,след което ги смесваме с галетата и 6 с.л. зехтин.

Почистваме лука .Нарязваме го на ситно и го добавяме към сместа от подправките.Обелваме чесъна и го пресоваме.Също го добавяме към сместа.Разбъркваме много добре и посоляваме.Подправяме с млян черен черен пипер,лимоновия сок и лимоновата кора.



Загряваме зехтин в голям тиган .Запържваме парчетата месо от всички страни и ги оставяме да поизстинат.

Предварително загряваме фурната на 220 градуса .Намазваме с масло огнеупорна тава .Поставяме парчетата запържено месо ,които овалваме със сместа от подправките .Отгоре слагаме парченца масло .


Печем в нагорещената фурна ( за газ 4-5 степен) 20-25 минути.
Оставаме да поизстине и режем на филийки.За гарнитура правим картофено пюре като канапе.
Поднасяме и се наслаждаваме на невероятните вкусове и аромати от букета с подправки.
                                                                BON APPETIT





 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design