понеделник, 17 февруари 2014 г.

Нахут с пилешко месо и ориз

Здравейте скъпи ,готвачи.Готови ли сте да слагате престилките и да започвате с готвенето на едно нискокалорично и оригинално основно ястие ? :) 
Това ястие се приготвя лесно и е много вкусно в съчетание със салата от домати.
Нека имаме предвид и че нахутът е не само много вкусен ,но и много полезен,защото съдържа много важни хранителни съставки ,много минерали и много витамини.

Да запрятаме ръкави ,слагаме престилките и да започваме да готвим :)

Нужни продукти за 4 порции:
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
250 гр, дългозърнест ориз 
1/2 литър пилешки бульон (от 1 кубче)
сол
1 консерва нахут
250 гр пилешки гърди 
лют червен пипер 
домати за гарнитура по желание :)


Първо запържваме до прозрачно обелените и нарязани лук и чесън в 1 с.л. зехтин.
Добавяме оризчето,като бъркаме постоянно докато запържваме ,за да може зехтина да обгърне всички зърна.След това заливаме с горещия бульон.


Посоляваме,подправяме с черния пипер ,похлупваме и варим около 10 минути на тих огън.
През тези свободни 10 минутки на спокойствие :) отцеждаме нахута.Измиваме гърдите със студена вода,подсушаваме ги и ги нарязваме на средно тънки ивици или така наречените жулиени.
Можем и да си подготвим доматките за гарнитурата,ако сте избрали тях за такава разбира се.
Запържваме месото на среден огън в останалия зехтин за около 5 минути ,като пак го разбъркваме непрекъснато.Посоляваме го.Добавяме и лютия червен пипер.

Месото заедно заедно с ориза и отцедения нахут прехвърляме в тавичка и печем докато изври водата на средна температура във фурната.

Ястието вече ни е готово за сервиране и хапване.
Може да си направите и домашен хляб ,за да стане идилията още по-голяма.
                                                     BON APPETIT  приятели и да ви е сладко :)





 
 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design