събота, 30 ноември 2013 г.

Пъстърва със зелени подправки

Както вече се разбра от предния ми пост тук, любимото ми време от годината е Коледа.
Уточнихме също и че преди Коледа е Никулден ,затова с тази рецепта смятам да направим тренировка преди самия празник . 

 Изпържената до хрупкаво и напълнена със зелени подправки риба е много специално и изискано ястие.
  Трябват ни следните продукти:

4 изчистени пъстърви
2 с.л. лимонов сок
сол,черен пипер
 бяло брашно
1 връзка смесени зелени подправки (мента,риган,мащерка)
40 гр. масло
2 лимона за украса

 Измиваме хубаво рибата отвън и отвътре.Подсушаваме я хубаво и вътре и вън и я напръскваме с лимоновия сок ,и посоляваме и натриваме с черен пипер.
Овалваме подготвената риба  в брашното,като излишното го изтръскваме от нея.

Измиваме зелените подправки и ги подсушаваме.Нарязваме ги на едро и пълним с тях по равно количество рибата.


Загряваме маслото в тиган.Слагаме вътре 2 пъстърви и пържим до готовност и от двете страни,докато станат хрупкави.Горе долу това е около 7-10 мин. като внимаваме да не я изгорим.Щом гръбните перки започнат да се отделят значи рибата е готова :)

Така процедираме и със следващите 2 рибки,като предните ги държим на топло във фурната.
Украсяваме с лимон и сме готови.

                                        BON APPETIT
 



Спагети с пилешко месо и фъстъци

Здравейте прекрасни приятели.Коледа вече наближава,а с това моето настроение преминава от щастливо в еуфорично :) Започвам тази седмица да си подготвям лека полека менюто за идните празници,но да не забравяме,че преди Коледа е Никулден,затова ще ви приготвя нещо вкусно и за него.
Коледа е най-любимия ми празник в годината :) ,но да не се отклоняваме сега от днешната ни рецепта,която отново е спретната доста набързо ,но не за сметка на удоволствието от ястието.
Не винаги бързо приготвеното ядене означава,че то няма да е вкусно,а напротив ....
Става въпрос за една рецепта,която набързо съчетах от няколко които са ми останали в главата през тези години :) Това са Спагети с пилешко месо и фъстъци.
Продуктите които са ви необходими вярвам ги имате и в момента,ако отворите хладилника си или поне повечето от тях разбира се :) Не всеки разполага с пресни фъстъци,но на мен ми попаднаха и една част реших да ги оползотворя  във вкусно ястие :)
Необходими са ви :
Спагети
4 яйца
течна готварска сметана
1 шепа пресни  фъстъци
сол
черен пипер
1 пилешка гърда
 Сваряваме половин пакет паста в обилно количество подсолена вода.
През това време разделяме фъстъците на по-малки парчета.
Пилешкото месо нарязваме на жулиени.

Запържваме в малко мазнина фъстъците като бъркаме почти непрекъснато,защото загарят.Фъстъците може да замените с бадеми,ако желаете.Които също трябва да бъдат сурови.
 
 Изваждаме фъстъците и в същия тиган слагаме в останалата мазнина от ядките да запържим пилешкото месо.То става бързо за около 5-8 минути е готово.
 Към пилешкото месо добавяме на вкус солта и черния пипер и връщаме вътре фъстъците.
Бъркаме 2-3 минути ,за да поеме месото от вкуса на ядките и прибавяме вече готовите спагети,като хубаво ги смесваме.
След усърдното бъркане добавяме течната сметана към продуктите.
През това време разбиваме в една купа 4 яйца.
Прибавяме яйцата към яденето и бъркаме за още 2-3 минути докато всичко се спои.
Така за около 15-20 минути получаваме превъзходно ястие.
                                                                   BON APPETIT
 


И не забравяйте ......... Коледа наближава :)


 

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Мъфини с банани и шоколад

Здравейте прекрасни мои :)
Времето най-накрая придоби зимен облик ,което означава ,че настроението ни не е толкова приповдигнато,колкото през пролетта и лятото.
Този проблем естествено си има решение,а то е да се насладим на нещо вкусно,ароматно и приятно,което да ни  отведе към спомените за лятото или някое топло райско кътче,а именно бананите и шоколада имат тези свойства да пренасят човек далееееч,далеч от мрачното ежедневие,особено когато са слети в едно :)
Тази рецепта е бърза,лесна и икономична :)
Продуктите :)

3 банана
2 чйца
1 ч.л. сода за хляб
1 фин млечен шоколад (може и с черен,но да няма нищо като пълнеж от сорта на ядки,стафиди...) 
1/4 чаша чаена олио,
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша захар
2 чаени чаши брашно
 

В голяма купа смесваме течните съставки.
Олиото,яйцата,киселото мляко с разбърканата в него сода за хляб.
Всичко разбърквате с лъжица или силиконова шпатулка.Даже няма нужда от миксер в цялата работа :)
Не че не го харесвам като уред,напротив даже много,но наистина рецептата е много бърза и няма нужда от такива екстри ;)
 Отделно нарязваме банана на средно големи парченца,за да се усеща и начупваме шоколада на мънички.
В друга купа смесваме набързо пак с лъжица сухите съставки като захар,брашно,банани и шоколада.
Сега преминаваме към химията и смесваме сухите с течните съставки,за да получим вълшебната смес :)

Набързичко ги омесваме с лъжица,колкото всичко да се смеси и сме готови със сместа.
Изваждаме и си нареждаме в една тавичка формичките за мъфини.Моите са силиконови,който няма в магазините продават и хартиени форми,но имайте предвид,че те са много тънички,затова вместо една използвайте поне 2 една в друга,защото сместа
е тежка и просто хартиените няма да издържат на пълнежа и ще ви се изсипят по тавата.
С една голяма супена лъжица слагаме смес вътре във формичките ,като оставяме малко празно място ,за да има накъде да бухнат при печенето и да не ни се излеят по тавата.

В не загрята фурна ги слагаме на 180 градуса за около 30 минути,наблюдавайте ги докато станат кафевички.Ако сте с вентилатор 20-25 минути са напълно достатъчни.




Най-накрая магията е готова и след като поизстинат малко ..... си похапваме сладко,сладко :)

                                                               BON APPETIT
 
 

сряда, 13 ноември 2013 г.

Пържоли "Фантазия"

Здравейте, прекрасни приятели.
Днес ще ви представя  делнична и бърза вечеря.
Всички знаем колко е забързано ежедневието ни и как ни се иска да похапнем нещо вкусно и топло вечер,но и да е бързо и лесно.Затова се старая през седмицата да ви показвам точно такива рецепти,а през почивните дни по-завъртянички.
За днешните пържолки са ви е необходими следните продукти:

Свински вратни пържоли без кост(за колкото души ще готвите по една)
 Топено-пушено сирене

 Лук

Моркови

Сол,черен пипер,червен пипер(сладък)



 
  Около 30-40 мл. бира
Размачкваме пържолите с ръка.Не ги начукваме с чукче,защото така разкъсваме тъканните влакна и стават жилави .Ако имаме машинка за окрехкостяване на месо ги минаваме с нея,ако не изнамирате една виличка,която е останала от времето на баба ви например,те са значително по-остри от сегашните.Общо взето ви трябва остра вилица,с която надупчваме от двете страни пържолите,за да станат по-крехки.
Хубаво намазваме от двете страни с червения пипер,солта и черния пипер,като натискаме,за да попият добре.
Намазняваме тавичката в която ще печем и ги нареждаме вътре.
Нарязваме на много ситно морковите и ги нареждаме отгоре върху пържолите.
 

Нарязваме на кръгчета лука и слагаме и него отгоре.
 Най-отгоре слагаме топено-пушеното сирене,като когато го режем от време на време топим ножа във вода,за да не залепва сиренето и остане на кръгчета.
Най-накрая сипваме и бирата.


Покриваме с алуминиево фолио и леко с нож правим дупки,за да излиза парата .
Печем в студена фурна за около 40-50 минути на 200 градуса по средата.
След това за 10 минути махаме фолиото и запичаме отгоре.Накрая получаваме прекрасни пържоли с вкусен сос от сирене.

                             
                                   BON APPETIT


 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design