четвъртък, 29 август 2013 г.

Домашно приготвени питки със зелени подправки

Здравейте,днес ще си направим домашно приготвени питчици ,които ще са със зелени подправки :) Ще работим с прясна мая,защото стават страшно пухкави и мекички,но ако нямате може да ползвате и суха :) С която ви е по-добре с тази работете,но за тази рецепта препоръчвам прясната.
Необходими са ни :
Подправки:
майорана,чубрица,босилек,риган,мащерка,сол.(Вие може да сложите ако предпочитате,някакви други подправки,които вие обичате )









3-4 ц.л. зехтин 
500гр. бяло брашно 
Пресейте със сито задължително брашното,за да вкарате въздух и да станат по-пухкави питките.

1 ч.л. захар 
20 гр. прясна мая,което се равнява на половината кубче
350 мл. хладка вода
Температурата на водата трябва да е такава,че когато потопите кутрето си вътре да не ви пари.Във водата пускаме половината кубче мая с лъжичката захар и им даваме около 5 минутки да се разтворят,като не трябва да се разбъркват .


В дълбока купа поставяме брашното ,солта и правим кладенче,в което изливаме водата с маята и захарта 
Започваме да месим тестото ,до получаване на меко тесто,което не лепне
При готовност на тестото изсипваме и лъжиците зехтин и го доомесваме
Щом вече тестото е готово,го оставяме в купата за около час да втаса докато удвои обема си ,като го покрием и с кърпа ,за да му е по-топличко :)
Щом е втасало хубаво го вадим на набрашнена повърхност и правим руло
От него режем с еднаква големина парченца 
С точилка ги разточваме и ги намазваме с готварска четка с няколко капки зехтин и ги поръсваме с направената смес от подправките и сол 


Навиваме ги на руло и оформяме топчица,върху която с нож правим хикс,за да може леко да се цепнат и при печена да се подуят .Нареждаме ги в тавата,като през това време сме загрели фурната на 170 градуса .Тавата естествено отново е покрита с пергаментна хартия,ако нямате просто я намажете с малко масло или зехтин,или олио.

След 30-35 минути може да се насладим на прекрасното си произведение,което сме сътворили :) 

Да ви е сладко :) и не прекалявайте много с тестените произведения,за да имате стройна фигура ;) Но мисля,че всеки от нас заслужава някоя и друга глезотийка ;) 
BON APPETIT








 

 

сряда, 28 август 2013 г.

Чушки "Бюрек"

Мъжът ми обожава печени червени чушки с яйце и сирене.Снощи му изпаднаха чушки и по нощите поиска да вечеряме чушките вместо това,което имахме готово :) (мъжка му работа).
Реши да се включи в готвенето и сам си изпече чушките :) понеже аз не харесвам този вид ядене си изпече толкова,колкото за него и да му останат мъничко за обяд на другия ден :) 



 Рецептата е елементарна и става за нула време,естествено ако има кой да ви изпече чушките :) 
Такаааа ето и продуктите ,които използвах за 5 средно големи чушки 

около 200 гр. сирене



 2 яйца



 Реших да добавя и чубрица към сместа и се оказа,че става дооооста вкусно ,дори и на мен ми хареса след като си опитах творението :)
Сол не слагам,защото сиренето си е достатъчно солено 
Смесваме продуктите като ги намачкваме



Тук идва най-хубавото,помните ли тавата в която правих прекрасния италиански хляб Фокача , и че ви казах ,че обожавам пергаментова  хартия за готвене,защото не се цапа,е ето сега е момента да използвам същата тава след като направих хляба и ме изненадаха с чушките :) 
Наръсваме я с малко олио или зехтин 
Напълваме си чушките със сместа и ги нареждаме в тавичката. Извинявам се предварително за вида на чушките,но мъжа ми изяви желание и да си ги избели сам и както очаквах ги поскъса и сместа леко излезна извън чушките,но все пак е прекрасно гогато ми помога в готвенето :) по негов си начин :) 



 Поставяме ги да се пекат във фурната на умерена температура,не мога да кажа точно минути ,защото си ги наблюдавам ,но някъде около 20 са напълно достатъчни .
И ето готовата рецепта преди да бъде безмилостно изядена :) 
Големи целувки и BON APPETIT  

вторник, 27 август 2013 г.

Италианска ФОКАЧА

И така ето обещания домашен италиански хляб.Необходими са ни 225мл. вода 

2 с.л. зехтин 
1 ч.л. сол 
450 гр. бяло брашно 
1 и 1/2 ч.л. суха мая 
Лично аз най-много обичам тази мая,защото е френска и всичко става много пухкаво с нея,маята на Д-р Йоткер изобщо нищо не ми се получава с нея ,поне на мен.Вие може да си ползвате каквато мая имате или искате и сте доволна от нея.В случая днес аз сложих цялото пакетче мая и хлябчето ми се получи доста бухнало.
По принцип този вид италиански хляб е плосък,но...
Да започваме.........
Тази рецепта ми е за хлебопекарна,на която се радвам страшно много ,защото ми върши превъзходна работа,а и най-важното е ,че ми е подарък от моя мъж :)
Аз направих тестото за днешния хляб в нея,но ако нямате изобщо не е проблем.Трябва да замесите просто едно средно меко към твърдо тесто от изброените продукти.Препоръчвам водата,която слагате да бъде леко хладка и в нея да сложите маята малко да се поразтвори,но в никакъв случай не трябва да е гореща.(Това е при положение,че ще месите на ръка,ако сте с машина няма кой знае какво значение за температурата на водата,просто слагате продуктите и пускате на програмата за месене.)Така.... замесвате тестото и го оставяте да втаса.
След като вече е готово набрашнявате повърхността където ще го разтиламе 
Поставяме отгоре готовото тесто
Естествено ни трябва и една точилчица,която да набрашним и да разтелем тестото на правоъгълник 
Ето и как трябва да изглежда в готов вид преди да го сложим на топличко да се пече във фурната :)
Както споменах вече в предните постове обожавам готварска хартия,защото не се цапа тавичката ,особено за този хляб няма какво да пада и да цапа


Поставяме тестото вътре и го оставяме да втаса още мъничко.


През това време пускаме фурната на 180гр. да загрее преди да го сложим.Моята фурна за жалост е без вентилатор,но предполагам,ако имате с вентилатор ще стане доста добре :)
При готова фурна слагаме хлебчето да се пече за около 20 -25 мин. до получаване на златист цвят 



Поставяме си една решетчица на плота,за да може да изтине хляба,когато е готов 
Ако нямате такава има ги във всяко магазинче за 1 левче или в някое магазинче за домашни потреби.Хляба го печем по средата на фурната не най-долу.
Минават 20-25 мин. иииииииииии
ВОАЛААААААА 

Ето го нашия готов ,топличък хляб от красива Италия.
Големи целувки и BON APPETIT



 




 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design