понеделник, 12 септември 2016 г.

Ориз Пилаф

Здравейте , мили приятели . 
Днес искам да ви покажа рецепта от турската кухня , която е изключително бърза , лесна и разбира се много вкусна . Знаете че от време на време обичам да показвам рецепти , които не изискват много седене в кухнята . Колкото и да обичам да готвя , понякога просто или не ми се занимава или просто нямам нужното време . Освен италианска много харесвам и турската кухня , затова избрах това бързо ястие . Много го обичам и често си го приготвям , когато ми се дояде :)


Необходими продукти :

1 ч.ч. ориз
паста - в случая 5 с.л. кус- кус 
3-4 с.л. олио или зехтин 
400 мл. вода
1с.л. сол
2ч.л. захар 
2с.л. лимонов сок 

 Изсипвате ориза в дълбок съд , като предварително хубаво сте го измисли , след което го заливате с  вряла вода . 
Оставяте го за 15-20 минути , а през това време може да си свършите някоя работа или да си починете , след това го обливате със студена вода.
В тенджера загрявате мазнината и слагате вътре кус-куса като го пържете докато стане кафяв и бързо бъркайки добавяте ориза за около 1 минута като бъркате интензивно , за да не залепне .
Заливате с 400 мл. вода и намалявате котлона докато хубаво уври всичко .
Добавяте солта и захарта , а към края добавяте и лимоновия сок . 
От време на време бъркайте , за да не залепне по дъното . 






Накрая получавате ето това :)

 Ето за около 10 минути като изключим кисненето на ориза имате готово , вкусно и питателно ястие за семейството. От това количество се получават около 2 порции ;) 
Разбира се по ваше желание може да бъде сервирано като гарнитура или предястие .
Пожелавам ви една прекрасна и спокойна вечер и разбира се BON APPETIT


 

 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design